WielerExperience Roosendaal

Dinsdagavond 7 maart 2017 presenteerde wethouder Toine Theunis samen met Wieler- en ontspanningsvereniging De Kaaimannen in het Kadehuis op de Kade het project WielerExperience.

In 2016 had de Gemeente Roosendaal iedereen geprikkeld met de tekst: “Wat zou jij doen met een verlaten sportpark”? en uitgedaagd om ideeën in te dienen. De Kaaimannen kwamen met het idee het sportpark om te bouwen tot een WielerExperience. Hun idee/doel is om iedereen in en in de omgeving van Roosendaal de gelegenheid te bieden om kennis te maken met verschillende disciplines binnen de wielersport en de rijke historie ervan binnen Roosendaal. Daarnaast willen De Kaaimannen met dit idee alle wielerfanaten een terrein bieden waar zij vooral veilig hun sport kunnen beoefenen. Veel wielerverenigingen uit Roosendaal trainen in de avonduren vaak op de industrieterreinen rond Roosendaal en dat levert met de toegenomen bedrijvigheid daar af en toe zeer gevaarlijke situaties op.

Red Band Sportpark
De WielerExperience moet komen op en naast het verlaten Red Band Sportpark. Er komt een geasfalteerde wielerbaan van ongeveer 1 kilometer, waarin uiteraard een strook kasseien in opgenomen is. Ook is er voorzien in een mountainbikeparcours met een klim van 20 procent, een rotsklim- en afdaling en andere uitdagende elementen en een zogenaamd ‘pump-track’: Een kort en snel parcours met bulten en kombochten voor mini-BMX, waar ook skaters terecht kunnen. Het parkeerterrein blijft gehandhaafd en het hele terrein blijft in de avonduren verlicht, dus er kan tot in de late uren gefietst worden. De Gemeente Roosendaal heeft een mooie impressie/animatie gemaakt hoe de WielerExperience eruit komt te zien:

Opening
Nadat de plannen door de gemeenteraad zijn goedgekeurd is in de zomer van 2017 gestart met de aanleg van de WielerExperience. Bij de aanbesteding is KWS Infra Roosendaal als aannemer geselecteerd om dit mooie project vorm te geven. Een goede samenwerking tussen gemeente Roosendaal, KWS Infra Roosendaal, iCycle en de Kaaimannen, zorgde ervoor dat de tekening nog verder tot in detail uitgewerkt kon worden. De aanleg begon met de sloop van de oude tribune op Red Band Sportpark, plus het verwijderen van de atletiekbaan. Tevens werden enkele bomen gerooid, die plaats moesten maken voor de voorziene brug die toegang geeft tot het weiland, waar zowel de wielerbaan als het mountainbike parcours is voorzien.

Realisatie
Na het officiële startsein op 28 september 2017, is er hard gewerkt om de drie disciplines aan te leggen. Met name de aanleg van de pumptrack is erg arbeidsintensief gebleken. Deze grootste pumptrack ter wereld is volledig met de hand aangelegd, om ervoor te zorgen dat deze er supersterk bij komt te liggen.

Na het afronden van de aanleg pumptrack, was het mountainbike parcours aan de beurt. Een super uitdagende baan met jumps, stijle afdalingen over rotsen, northshore, stijle klim van 20% en een doorwaadbare plaats. Een kilometer voor ervaren MTB-ers die hier hun energie kwijt kunnen.

Gedurende de aanleg van de pumptrack en het mountainbike parcours heeft KWS Infra Roosendaal een strakke wielerbaan aangelegd. Het sluitstuk was de aanleg van de brug, waardoor de “acht” ontstaat, zodat de wielerbaan een lengt van 1 kilometer krijgt.

Het mooie is dat gedurende de aanleg van de pumptrack, mountainbike parcours en de wielerbaan veel belangstelling was/is van verschillende wielerliefhebbers. Ondanks dat de pumptrack na aanleg van asfalt plus beplanting volledig is afgesloten met een hekwerk, wisten velen toch hun drang om hierop te willen fietsen niet te bedwingen. Aan de ene kant erg positief, omdat er nu al veel belangstelling is voor dit prachtige project. Aan de ander kant kleven hier natuurlijk ook risico’s aan, de banen zijn namelijk nog niet helemaal klaar.

Opening
De afronding zal in januari – februari 2018 zijn. De officiële opening staat gepland voor 10 maart 2018. De Kaaimannen en de gemeente Roosendaal willen de opening groots aanpakken. We zijn allemaal erg trots op het eindresultaat en dat mag iedereen weten. We willen deze zaterdag gebruiken om zoveel mogelijk liefhebbers van de wielersport uit te nodigen om dan officieel gebruik te maken van de WielerExperience Roosendaal. We zullen als Kaaimannen wedstrijdjes organiseren, zoals bijvoorbeeld een tijdrit. “Wie zet als eerst een “nieuw” baan record?” Daarnaast willen we verschillende leveranciers van wielermerken uitnodigen en wie weet kunnen we nog enkele fietsploegen en renners verwelkomen.

Een week later zal het eerste evenement plaatsvinden op de WielerExperience Roosendaal (WER). Dan zullen de Kaaimannen hun jaarlijkse MTB City Toertocht organiseren. Deze tocht gaat door Roosendaal op onverharde paden en zal starten en finishen op de mountainbike parcours.

We zien je graag op de WielerExperience Roosendaal om samen met ons te genieten van de wielersport in de volle breedte!

Scroll naar boven